Afbeelding van vrouw die voor zicht uit kijkt

Angst

Wat is angst?

Of het nu in een acute situatie is of bij stressvolle taken - we kennen allemaal het gevoel van angst. Iedereen ervaart het uiteraard anders en gaat er anders mee om. De oorzaken zijn net zo divers.
Maar wat veroorzaakt angst en wat gebeurt er precies in ons lichaam?

Angstreactie - een natuurlijke zelfbescherming

Een gevoel van angst of angstreactie is op zich een natuurlijk fenomeen; het is een biologische reactie in ons lichaam. Angst helpt ons om onszelf te beschermen in een ernstige of misschien zelfs risicovolle situatie. Zo trokken onze vroege voorouders zich onmiddellijk terug toen ze gevaarlijke dieren tegenkwamen. Zonder angst zou de mensheid lang geleden uitgestorven zijn. Vandaag de dag zullen we niet snel oog in oog staan met een wild dier, maar staan ​​we voor heel andere uitdagingen. De reactie op zich is in wezen wel hetzelfde gebleven. Wanneer we iets als bedreigend ervaren, wordt ons lichaam in alertheid gebracht zodat we met de betreffende situatie kunnen omgaan.

Als angst je ziek maakt

Over het algemeen is angst niet per se een ziekte. Zolang er duidelijk begrijpelijke triggers zijn en de frequentie en duur beperkt zijn, maakt het deel uit van ons dagelijks functioneren en is het, zoals zojuist beschreven, zelfs een zeer positieve beschermende reflex. Als innerlijke rusteloosheid of gevoelens van angst optreden zonder een duidelijke oorzaak of een langere periode aanhouden, kunnen we mentaal en fysiek ziek worden. Slaapstoornissen, angststoornissen en depressieve stoornissen behoren tot de meest voorkomende ziekten van onze tijd. 

Wat gebeurt er in ons lichaam?

Onder druk, stress of een moment dat we als onveilig en verontrustend ervaren, stelt ons lichaam meer hormonen vrij, zoals adrenaline. Hartslag en bloeddruk nemen toe, de longen zetten uit en ons hele metabolisme wordt versneld. We kennen het allemaal: je wordt kortademig en je hart klopt als het ware uit je borstkast. Soms voelen we de karakteristieke brok in de keel. Maar het zijn juist deze signalen die ons helpen om een ​​situatie beter te beoordelen en in noodgevallen de juiste beslissing te nemen. Angst is een even belangrijk waarschuwingssignaal voor ons lichaam als pijn, omdat het ons waarschuwt voorzichtig te zijn.

Experts spreken graag over de vecht-of-vluchtreactie. De Amerikaanse fysioloog Walter Cannon bedacht deze term in 1915. Het betekent letterlijk vechten of vluchten en beschrijft onze beschermende reflex op gevaar.

Afbeelding van een vrouw die voor zich uitkijkt met haar handen voor haar mond
Ontdek hier welke symptomen een angstig persoon kan ervaren.

Hoe kan je angststoornissen behandelen?

Er bestaan heel wat tips om om te gaan met de druk van het dagelijks leven en verwachtingen. Eén hiervan is bijvoorbeeld jezelf elke dag te trakteren op je eigen persoonlijke time-out om je lichaam en geest even te ontlasten.

Afbeelding van een man die in de natuur zit en voor zich uitkijkt
Ontdek hier meerdere tips voor het omgaan met angstgevoelens.

Praat er over!
We hebben vaak de neiging om onze gevoelens te onderdrukken. We ontwikkelen een soort vermijdingsgedrag en willen liever niet erkennen wat we voelen. Dit is een volstrekt normale en begrijpelijke reactie. Onze samenleving is gebaseerd op presteren en "je uiterste best doen". Het praten over angststoornissen, burn-out en depressies is vaak nog een taboe. Wat volledig absurd is: psychische aandoeningen zijn de dag van vandaag welbekend en duizenden mensen lijden eraan. Hulp vragen is geen schande, dus praat over jouw angstgevoelens met jouw naasten of met je arts of apotheker. Juist omdat de ontwikkeling van een angststoornis een geleidelijk proces is, vereist diagnose een medische knowhow.

Ook cognitieve gedragstherapie kan hulp bieden. Samen met een therapeut ga je specifieke factoren identificeren die jouw angstgevoelens veroorzaken en leer je omgaan met de onzekerheden in het leven.

Kunnen geneesmiddelen helpen?
Er zijn een aantal geneesmiddelen die worden gebruikt om innerlijke rusteloosheid, stress, slaapstoornissen, depressieve of angstige stemmingsstoornissen te behandelen. Win steeds het advies van jouw arts of apotheker in en beschrijf hen jouw klachten en je persoonlijke situatie. Dit geeft jou de zekerheid van deskundig advies.

Wanneer kan Laseaxan® soelaas bieden?
Wanneer je symptomen vertoont van een angstig gemoed, zoals zorgen die moeilijk onder controle te houden zijn, rusteloosheid, spanning of slaapstoornissen, kan Laseaxan® hulp bieden. De klinische werkzaamheid van Laseaxan® werd aangetoond in multicentrische, dubbelblinde placebogecontroleerde klinische studies en er zijn geen interacties met andere geneesmiddelen gemeld. Uit voorzorg mag Laseaxan®  niet worden ingenomen samen met andere anxiolytica, verdovende middelen of alcohol wegens een gebrek aan klinische gegevens over mogelijke wisselwerkingen. 

Afbeelding van een schreeuwende man met de handen op het hoofd

Triggers van angst

Ieder van ons kan verschillende triggers opnoemen die ons onrustig of angstig maken. Ontdek hier enkele voorbeelden waarin velen van ons triggers van onrust zullen herkennen.

Afbeelding van een vrouw die triestig kijkt

Soorten angststoornis

Het onderwerp angststoornissen is complex. Ontdek hier verschillende soorten angststoornissen die kunnen voorkomen.

Packshot van Laseaxan met lavendel op de achtergrond

Laseaxan®

Laseaxan® is een geneesmiddel op basis van lavendelolie voor de behandeling van een periode van angstig gemoed. Een angstig gemoed kan één of meerdere tijdelijke symptomen veroorzaken, zoals zorgen die moeilijk onder controle te houden zijn, slaapstoornissen, rusteloosheid of spanning.