Afbeelding van een angstige vrouw met een ronddraaiende carroussel

Symptomen van angst

Mentale symptomen - hoe onze ziel reageert

Onze zorgen van overdag volgen ons de nacht in, leiden tot een maalstroom van gedachten (de gedachtencarrousel) en vervolgens tot slaapstoornissen. De volgende ochtend voelen we een beperkte veerkracht, zijn we gespannen of prikkelbaar en kunnen we ons moeilijk concentreren. Wanneer dit patroon langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot burn-out, depressie of angststoornis.

Fysieke symptomen - hoe ons lichaam reageert

Continue spanning en innerlijke onrust zetten ons lichaam in een staat van permanente alertheid. Typische symptomen zijn onder meer spanning in de spieren, hoofdpijn en rugpijn. Ons spijsverteringsstelsel zal mogelijks rebelleren met merkbare gastro-intestinale klachten, onze hartslag kan stijgen, we kunnen kortademig of duizelig worden en eventueel zelfs last hebben van oorsuizen.

Afbeelding van een vrouw die op de grond zit met haar handen op haar hoofd

Mentale symptomen

  • Piekeren
  • Innerlijke rusteloosheid
  • Permanente zorgen
  • Nerveuze spanning
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid
Afbeelding van een vrouw die haar nek stretcht

Fysieke symptomen

  • Spierspanning
  • Hoofdpijn, rugpijn
  • Gastro-intestinale symptomen
  • Cardiovasculaire symptomen
  • Ademhalingssymptomen

Niet iedereen heeft steeds last van alle hierboven opgesomde symptomen. Zo kan een angstig iemand hoofdzakelijk last ondervinden van innerlijke rusteloosheid, nervositeit en concentratieproblemen. Een andere angstige persoon kan dan weer hoofdzakelijk last hebben van nachtelijk piekeren en slapeloosheid of enkel lichamelijke symptomen zoals rugpijn, buikpijn en misselijkheid ondervinden.

De gedachtencarrousel

Afbeelding van angstige, rondtollende gedachten

Een symptoom dat zo goed als altijd voorkomt bij angstige personen zijn rondtollende gedachten. Je kan het zien als een steeds ronddraaiende carrousel aan gedachten en zorgen die in jouw hoofd blijven rondmalen. Die zorgen kunnen gaan over jouw kinderen, je partner, jouw ouders, je job, financiële problemen, een ziekte, een sterfgeval…. en kunnen leiden tot innerlijke onrust, slaapproblemen en angstgevoelens… dit in een steeds terugkerende vicieuze cirkel. Ons leven is continu in beweging en in elke levensfase komen we voor andere verandering te staan waar we het hoofd moeten aan bieden.

Afbeelding van een vrouw die zit in een lavendelveld
Ontdek hier enkele patiëntenprofielen.

Slaapstoornissen

Afbeelding van een vrouw die in bed ligt met haar ogen open

Er zijn ontelbare redenen voor slaapproblemen. Slapeloosheid kan zowel fysieke als mentale oorzaken hebben. En aangezien lichaam en geest in wezen één zijn en onderling afhankelijk zijn, is het niet altijd zo gemakkelijk om exact je vinger op het probleem te leggen. Alleen al de fysieke oorzaken van slaapstoornissen zijn zeer divers. Ontdek hieronder enkele mogelijke oorzaken van slaapproblemen.

Ziekte
Zelfs een gewone verkoudheid of een gastro-intestinale infectie kan slaapproblemen veroorzaken. Hoofdpijn en pijn in het lichaam, moeilijke ademhaling door een loopneus of misselijkheid en koorts laten ons nauwelijks rusten. Chronische ziekten zoals cardiovasculaire problemen of schildklieraandoeningen kunnen slapeloosheid bevorderen.

Hormonale schommelingen
Met name vrouwen kunnen last hebben van hormoongerelateerde slaapproblemen. Zwangerschap of de menopauze hebben een merkbaar effect op de hormonale balans en onze 'interne klok'. Enorme veranderingen vinden plaats in het vrouwelijk lichaam, wat ook het slaap-waakritme kan veranderen.

De gedachtencarrousel
Constant broeden, piekeren en rusteloosheid beroven ons van slaap. We worden steeds vaker wakker, we hebben letterlijk het gevoel dat we 's ochtends uitgeput zijn en de taken van de dag niet aankunnen. Omdat de gedachtencarrousel van de nacht ons overdag inhaalt en ons de volgende nacht weer slecht laat slapen, ontstaat een vicieuze cirkel.

Slaapapneu of RLS
Mensen met slaapapneu hebben een onregelmatige ademhaling tijdens het slapen. Onder bepaalde omstandigheden stopt de ademhaling zelfs een paar seconden volledig, wat kan leiden tot enorme slaapstoornissen. Als getroffene merk je dit vaak niet eens op. Je wordt 's ochtends wakker, voelt je moe en uitgeput, maar je kan niet uitleggen waarom. Vaak is het de levenspartner die hierop wijst, gezien slaapapneu heel vaak gepaard gaat met hevig snurken.

Het relatief zeldzame Restless Legs Syndrome (RLS) kan eveneens je slaap negatief beïnvloeden. Iemand die lijdt aan Restless Legs Syndrome heeft 's nachts last van permanente of periodieke bewegingen van hun benen.

Stress, burn-out, angst en depressie
Als je lijdt aan stress, burn-out of depressie, heeft dit vaak een negatieve invloed op jouw slaap-waakritme en kan het leiden tot een uitgesproken slaapstoornis. Ook angststoornissen kunnen leiden tot slaapstoornissen. Raadpleeg in dergelijke gevallen jouw apotheker of arts. Zij kunnen je specifiek adviseren en behandelen.

Levensstijl en slaaphygiëne
Wees eerlijk… Wanneer ga je naar bed? Hoe vaak verlucht je jouw slaapkamer? Wat eet en drink je nog ‘s avonds? Hoe lang kijk je dagelijks op een PC- of Tv-scherm? Meestal let je niet bewust op zulke zogenaamde kleine dingen. Maar één ding is zeker: de oorzaak van onze slaapstoornissen ligt vaak in onze levensstijl en slaaphygiëne. Een geschikte slaapomgeving en het in stand houden van bepaalde slaap bevorderende rituelen kunnen een enorm positief effect hebben op onze slaap.

Volle maan
Nachten met volle maan zouden onze slaap negatief beïnvloeden. Tot dusver is dit echter in geen enkel klinisch onderzoek bewezen. Slechts één ding is zeker: licht en duisternis hebben invloed op onze slaap. Terwijl het slaaphormoon melatonine in het donker wordt geactiveerd, krijgt het lichthormoon serotonine de overhand overdag. Wanneer de maan ongehinderd door het raam van onze slaapkamer kan schijnen, is het geen wonder dat we slecht slapen als de maan vol is.

De beruchte lentemoeheid
Eindelijk lente! De eerste warme zonnestralen komen te voorschijn en we worden naar buiten gelokt. Maar waarom zijn we nu vaak moe en hebben we geen energie? De verklaring ligt voor de hand: in maart en april stijgt de temperatuur, worden de nachten korter, wordt het eerder licht en kan de wisseling naar zomertijd leiden tot een verhoogde slaapneiging. In de regel zijn dit echter slaapproblemen op korte termijn, gezien onze bloedsomloop zich snel aanpast aan de nieuwe omstandigheden.

Packshot van Laseaxan met lavendel op de achtergrond

Laseaxan®

Laseaxan® is een geneesmiddel op basis van lavendelolie voor de behandeling van een periode van angstig gemoed. Een angstig gemoed kan één of meerdere tijdelijke symptomen veroorzaken, zoals zorgen die moeilijk onder controle te houden zijn, slaapstoornissen, rusteloosheid of spanning.

Afbeelding van 2 houten blokjes met een vraagteken op, met daarboven 1 houten blokje met een uitroepteken

FAQ

Ontdek hier antwoorden op frequent gestelde vragen.

Afbeelding van een man die mediteert op een rots

Tips

Ontdek hier enkele tips om beter te kunnen omgaan met angstgevoelens, zoals zorgen die moeilijk onder controle te houden zijn, piekeren, rusteloosheid, spanning en slaapstoornissen.