Lavendel - een botanisch familieverhaal

Intense, aromatische geuren en kleurrijke bloemetjes - niet enkel tuiniers waarderen lavendel, deze plant is ook erg populair bij insecten. Wist je dat deze plantenfamilie in bijna elke klimaatzone op aarde voorkomt? De lavendelplanten behoren tot de zogenaamde labiaten. Deze planten zijn te herkennen aan hun kelkvormige bladeren. De bekendste familieleden van deze labiatengroep zijn klimop, basilicum, tijm en lavendel. De labiaten komen wereldwijd voor in duizenden geslachten en soorten.

De bekendste soorten lavendel
Heldere lucht en blauw-paarse bloeiende lavendelvelden tot aan de horizon… als het om lavendel gaat, denken we meteen aan vakantie in de Provence. Maar lavendel groeit niet alleen aan de Middellandse Zee, het is ook erg populair rond onze breedtegraden in onze tuin of op ons balkon.

Lavendel Hybrida
De klassieke Provence-lavendel Lavandula Hybrida

Deze lavendelsoort maakt indruk met zijn typische, aromatische geur. De planten bereiken een hoogte van 30 tot 60 centimeter, zijn struikachtig en ontwikkelen blauw-violette bloemetjes. In de Provence is deze soort verantwoordelijk voor de uitgestrekte blauw-paarse bloeiende velden.

Lavendel Latifolia
De kruidige lavendel Lavandula Latifolia

Dit geslacht is zeer vigoureus en groeit tot een hoogte van één meter. De ruwe olie uit deze lavendelsoort kan verwerkt worden tot etherische oliën voor cosmetisch gebruik, zoals badolie of handzeep. De gedroogde bloemen worden vaak gebruikt voor het maken van geurzakjes.

Lavendel Hybrida
De kuif-lavendel Lavandula stoechas

Deze variëteit is vooral populair bij tuiniers als sierplant vanwege de opvallende bloemen in lila-violette kleur en wordt ongeveer een meter hoog en een meter breed. De gedroogde bloemen kunnen worden gebruikt voor consumptie, bijvoorbeeld voor het trekken van thee of voor het decoreren en op smaak brengen van gerechten en dranken.

Lavendel Latifolia
De echte lavendel Lavandula Angustifolia Mill.

De echte lavendel - ook wel medicinale lavendel genoemd - is een zilvergrijze struik, die afhankelijk van de teelt wordt gekenmerkt door blauwe, donkerpaarse of zelfs roze tot witte bloemen. Geneesmiddelen mogen vanwege hun speciale eisen aan actieve ingrediënten enkel van echte lavendel worden gemaakt.

Lavendel – een millennia oud succesverhaal

Lavendel is reeds sinds de oudheid een populaire medicinale planten. De Grieken en Romeinen waardeerden lavendel voor haar geur en helende eigenschappen. Ze behandelden reeds verschillende aandoeningen met lavendel geparfumeerde ontspannende baden. Dit is ook waaraan lavendel haar botanische naam te danken heeft: het woord "lavandula" komt van het Latijnse "lavare" en betekent "wassen" of "schoonmaken". Ook in de middeleeuwen werden de heilzame, antiseptische effecten van lavendel gewaardeerd en werden er verschillende remedies van gemaakt. In de 17e eeuw werd parfumeren met lavendel zelfs beschouwd als een geheim recept voor infectie met de gevreesde pest.

Lavendel is de dag van vandaag nog steeds heel populair. De verschillende lavendelsoorten gedijen niet alleen in talloze tuinen, sommige soorten (Lavandula Stoechas) worden ook gebruikt door hobby- en professionele koks om gerechten of gebak en chocolade op smaak te brengen. Lavendel wordt in tal van cosmetische producten verwerkt en in de aromatherapie is lavendelolie nog steeds één van de meest gebruikte essentiële oliën. Echte lavendel (Lavandula Angustifolia) wordt gebruikt in geneesmiddelen voor de behandeling van piekeren, innerlijke rusteloosheid,

plant van het jaar lavendel
Het succes van Lavandula Angustifolia Mill. als medicinale lavendel

Lavandula Angustifolia kreeg de award voor de medicinale plant van het jaar 2020 in Duitsland en Oostenrijk. De award “Medicinale plant van het jaar” wordt al jaren uitgereikt door een interdisciplinaire studiegroep aan de universiteit van Würzburg. Dit jaar werd echte lavendel uitgeroepen tot medicinale plant 2020 aangezien echte lavendel al eeuwenlang een trotse staat van dienst heeft als medicinale plant.

Silexan® - het lavendelextract van Laseaxan®

Alleen echte lavendel (Lavandula angustifolia) wordt gebruikt bij de productie van Laseaxan® gezien dit de enige lavendelsoort geschikt voor farmaceutische verwerking is. Het extract van Laseaxan® heeft de naam Silexan® gekregen en is in België enkel en alleen terug te vinden in het geneesmiddel Laseaxan®.

De medicinale lavendel voor Laseaxan® groeit in Zuid-Europa.

Silexan Lavendelveld
Silexan Lavendeloogst
Silexan Lavendeloogst


Laseaxan® is een geneesmiddel op basis van lavendelolie. Laseaxan® mag niet gebruikt worden in geval van verminderde leverfunctie. Laseaxan® wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap en mag niet worden ingenomen door vrouwen die borstvoeding geven. Gelieve voor gebruik aandachtig de bijsluiter te lezen. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Buiten het zicht en bereik van kinderen houden. Vraag raad aan uw apotheker. Vergunninghouder: Dr. Willmar Schwabe GmbH & Co. KG.